Nationale inzamelactie taxussnoeisel voor chemokuren

22 Juni, 2015 14:13

Onder het motto ‘Vergroot de hoop, verklein de kanker’ vindt op initiatief van Stichting Vergroot de Hoop van 15 juni tot en met 31 augustus de nationale inzamelactie taxussnoeisel plaats. Op diverse punten in Nederland kan vers taxussnoeisel worden ingeleverd. Dit snoeisel bevat een belangrijke grondstof voor het maken van geneesmiddelen waarmee men tijdens chemotherapie kanker bestrijdt.

Veluwenkamp komt op tegen kanker

Bijna 200 gemeenten hebben zich bij de actie aangesloten en ook de branchevereniging VHG, voor professionals in het groen, en begraafplaatsen doen mee aan het initiatief. Veluwenkamp ondersteunt deze actie uiteraard ook van harte. Tijdens de actieperiode plaatst Veluwenkamp een speciale inzamelbak op het terrein van het milieubrengstation waar men het taxussnoeisel kan inleveren.

Waardevol taxussnoeisel

Iedereen die vers taxussnoeisel heeft, wordt opgeroepen om dit groenafval te deponeren op de speciaal daarvoor bedoelde inzamelbak. Het gaat specifiek om de jonge scheuten van de Taxus Baccata. Hierin zit de waardevolle stof baccatine die nodig is voor de productie van Taxol, een medicijn voor chemokuren. Het is belangrijk dat dit snoeisel jong en zuiver is. Alleen eenjarige scheuten, zonder vervuiling van dorre bladeren zijn geschikt.

Over Stichting Vergroot de Hoop

Met het organiseren van deze landelijke actie hoopt de organisatie haar steentje bij te dragen aan de strijd tegen kanker. Doelstelling vorig jaar was om genoeg taxussnoeisel te verzamelen voor 10.000 chemotherapieën. Het werden er uiteindelijk 10.270. Dat aantal hoopt de stichting dit jaar te verdubbelen. Het is noodzakelijk dat er genoeg middelen komen om niet alleen het onderzoek naar genezing van kanker voort te zetten maar ook om de medicatie te kunnen produceren. Kijk voor meer informatie op www.vergrootdehoop.nl

< Veluwenkamp onderscheiden met keurmerk Prestatieladder Sociaal Ondernemen (PSO). Wim van Beek na 35 jaar dienstverband met pensioen >